Ενημερωτικά Γράμματα - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

14/10/10

Τα είδη της Yoga

Τα 6 βασικά κλαδιά της Yoga, επιγραμματικά, είναι τα εξής:
1. Hatha Yoga
Είναι το πιό δημοφιλές και διαδεδομένο σύστημα Yoga στον Δυτικό κόσμο, ο βασικός κορμός πολλών άλλων ειδών. Hatha είναι μία σύνθετη λέξη, που στα σανσκριτικά σημαίνει ήλιος (ha) και φεγγάρι (tha), και αντιπροσωπεύει την ένωση και την ισορροπία των ενεργειών που φέρουν τα δύο ουράνια σώματα, την εξισορρόπηση του νου και του σώματος.
Επιτυγχάνει αυτή την ισορροπία, μέσα από την εναρμόνιση του πειθαρχημένου σώματος, του σιωπηλού νου και της συγχρονισμένης αναπνοής.
2. Jnana Yoga
ή η Yoga της Γνώσης και αναφέρεται στην εσωτερική γνώση, την ενόραση και την σοφία. Στοχεύει στην γνώση που πηγάζει από την εσωτερική αλήθεια, και την απελευθέρωση του νου από τα πέπλα του πλασματικού κόσμου
3. Bhakti Yoga
ή η Yoga της αγάπης και της αφοσίωσης. Σ' αυτή την προσέγγιση της Yoga, ο άνθρωπος μέσα από τον εξαγνισμό, ευθυγραμμίζεται με το Θεϊκό, που εδώ δεν αντιμετωπίζεται σαν απρόσωπο Όλον, μα περισσότερο σαν Υπέρτατη Οντότητα.
4. Karma Yoga
ή η Yoga της προσφοράς. Η υπηρεσία στο Θεό και στους άλλους. Το πρόσωπο ενεργεί και πράττει για το συλλογικό καλό και για την εκδήλωση αυτού στον φυσικό κόσμο, χωρίς καμία προσδοκία για προσωπικό όφελος. Οι πράξεις και η δράση της ζωής, εξελίσσεται με αυτή την αρχή και τα αποτελέσματα αυτών είναι αφημένα αποκλειστικά στο Θεό.
5. Kriya Yoga
ή η Yoga της λύτρωσης. Η λέξη Kriya σημαίνει, κάνω, προσπαθώ, μεταμορφώνομαι. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των raja, jnana, και bhakti Yoga.
6. Raja Yoga
ή η βασιλική Yoga. Στη Raja Yoga, η πνευματική αναζήτηση οδηγεί στην Υπερβατική πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από τη φαντασία και τη σκέψη, τη λατρεία και την προσευχή, τις τελετές και την μαγεία. Ο raja yogi ζει μέσα στην ευλογία, έχοντας παραδώσει τη βούλησή του στο Θεό.

Στα υπόλοιπα παρακλάδια της Yoga όπως,laya yoga, mantra yoga, vinyasa yoga, kundalini yoga, power yoga κτλ, θα αναφερθούμε σε προσεχή ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ενδιαφερομαι για

Δημοφιλεις αναρτησεις