Ενημερωτικά Γράμματα - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

15/10/10

Αρωματοθεραπεία - aromatherapy

Αρωματοθεραπεία είναι η πρακτική που χρησιμοποιεί τα φυσικά έλαια (αιθέρια έλαια) που εξάγονται από τα διάφορα μέρη των φυτών, για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείται ότι ενεργοποιούν τους εγκεφαλικούς νευρώνες, ενώ κατά την απορρόφησή τους από το δέρμα, κυκλοφορούν διαμέσου του αίματος στο σώμα θεραπεύοντάς το.
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τους αρχαίους Έλληνες έως τους Ινδούς, και από τους Κινέζους έως τους Ρωμαίους, για θεραπευτικούς, πνευματικούς, τελετουργικούς σκοπούς, όπως και ως μέρος της καθημερινής υγιεινής. Κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, ο γάλλος χημικός René-Maurice Gattefossé, αρχίζει να αναλύει τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και να δοκιμάζει τη θεραπευτική τους δράση στους τραυματίες πολέμου. Στα 1928 ιδρύει πλέον την επιστήμη της αρωματοθεραπείας, η οποία αν και ήδη από τη δεκαετία του 1950 αρχίζει να χρησιμοποιείται σταθερά από πολλούς θεραπευτικούς κλάδους, αρχίζει να γίνεται δημοφιλής στην αμερική, μετά τη δεκατετία του 1980.
Μέσω της οσμής διεγείρονται τμήματα του εγκεφάλου, επηρρεάζοντας τη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγεία. Πιστεύεται ακόμα ότι τα μόρια των αιθέριων ελαίων, αλληλεπιδρούν μέσω του αίματος με τις ορμόνες και τα ένζυμα.
Η αρωματοθεραπεί μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις:
πόνου, κακής διάθεσης, στην χαλάρωση, στο άγχος της εγκυμοσύνης, στην κατάθλιψη, στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και στην πέψη, στην απώλεια μαλλιών, στο άγχος, στη δυσκοιλιότητα, στην αϋπνία, στη φαγούρα και στην ψωρίαση.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων καλό είναι να γίνεται υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή, καθώς οι ιδιότητές τους ποικίλουν και κάποια απ' αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα αν χρησιμοποιηθούν σκέτα, ενώ δεν πρέπει να καταναλώνονται αυτούσια απ' το στόμα, γιατί η τοξικότητα κάποιων μπορεί να αποβεί και μοιραία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρωματοθεραπεία: Ρόλος στην ανακούφιση και θεραπεία
H αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αρωματοθεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ενδιαφερομαι για

Δημοφιλεις αναρτησεις