Ενημερωτικά Γράμματα - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

7/10/10

Yoga

Η Yoga έχει την καταγωγή της στην αρχαία Ινδία. Η λέξη στα σασκριτικά (Yuj)σημαίνει Ένωση και εννοεί την ένωση σώματος και πνεύματος, πνεύματος και ψυχής, ένωση του ατόμου με το Θείο, με στόχο μία εξισορροπημένη, ευτυχισμένη και χρήσιμη ζωή.
Ο μύθος λέει ότι η γνώση της Yoga πέρασε από τον Shiva στη σύζυγό του Parvati και από αυτήν στην ανθρωπότητα.
Ο τελικός σκοπός της Yoga σύμφωνα με τις Sutras of Patanjali είναι, να φτάσει κανείς στην απόλυτη ελευθερία (Kaivalya). Ελευθερία από τις αλυσίδες της αιτίας και του αποτελέσματος (Karma), που δένουν τον άνθρωπο στις διαδοχικές ενσαρκώσεις. Στην κατάσταση απόλυτης ελευθερίας ο άνθρωπος ζει ειρηνικά και ήρεμα, κατανοώντας απόλυτα τη διαφορά ανάμεσα στο αιώνιο και απηλλαγμένο από οδύνες πνευματικό πεδίο, και το υλικό. Μέσα από τη Yoga ο ασκούμενος αποκτά επίσης υγεία, ευτυχία και ηρεμία.
Ο Βουδισμός και οι ανατολικές πνευματικές παραδόσεις αντλούν πολλές τεχνικές από τη Yoga.
Η Yoga στοχεύει στην ισορροπία του σώματος, μέσα από την ενδυνάμωση και την ελαστικότητα. Οι στάσεις που παίρνει το σώμα στη Yoga, φέρει συγκεκριμένα οφέλη η καθεμιά, και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε γρήγορους ρυθμούς με σκοπό τη θέρμανση του σώματος, ή σε αργούς αυξάνοντας τη ζωτικότητα και τελειοποιώντας την ευθυγράμμιση. Οι στάσεις είναι σταθερές, αλλά η προσέγγιση ποικίλει ανάλογα με την παράδοση της τεχνικής του κάθε δασκάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ενδιαφερομαι για

Δημοφιλεις αναρτησεις